Nej

Znáte El Bulli? A The Fat Duck? Nebo třeba Norma, Mugaritz, El Celler de Can Roca, Per Se, Bras, Arzak, Pierre Gagnaire a Allinea? Neznáte?

Přiznávám, že ani mně nejsou tyto názvy známé. A přece se jedná o deset nejlepších restaurací světa. Jsem tedy světa neznalá. Nebo je to tak nepodstatné? Pro šéfa podniku a pro jeho šéfkuchaře je jistě velmi závažné, že patří mezi elitu. Nás to ale asi ani moc trápit nemusí. Stejně kdybychom se chtěli jít do takové restaurace najíst, týdenní kapesné by nám na to nestačilo. A objednávat se rok dopředu? Kdo ví, co bude za rok. Třeba člověk zrovna onemocní a z ročního těšení nebude nic.

Nacházíme se v postním období, které se s jídlem docela spojuje. A nejen s ním. Ale také s půstem, očistou, změnou životních postojů a hodnot, přiblížení se k Bohu apod. Využijeme této příležitosti,kterou nám období církevního roku nabízí, nebo ji necháme kolem sebeproplout, aniž by se nás jakkoli dotkla?

Já bych se moc ráda konečně jednou dopracovala k tomu, čeho se mohu ve svém životě zbavit, nechci jen stále přibírat a vyhledávat věci nové. A co se týká těch nejlepších restaurací světa, myslím, že si radši rezervuji místo v té nebeské. Tuším, že to bude hodně silný gurmánský zážitek.

Anna Lauková